Monday, October 27, 2008

Laksa Asam

Lambat I breakfast hari ni...
Breakfast 12.30... dah kira lunch...
I breakfast laksa.. Huh! memang sedap giler..
Tengok jer gambar laksa asam tu.. sampai meleleh air liur...

My sister yang buat... tapi tak boleh lawan my sister in-law punye...
rase special lain sikit... dari kedah..
terlanjur ni.. I nak kongsi resepi laksa asam nie...
senang jer buat... cuma yang susah nak bagi orang comment kite punye sedap.

Gambar sebelah ni.. salah satu bahannya... kalu takde..
bukan laksa la namanya... ni adalah bunga kantan
250g Laksa (1 bungkus) - direbus dan toskan
3 ekor ikan kembung
2 kuntum bunga kantan
2 biji timun 2 biji bawang besar
2 keping asam keping
Daun kesum Cili api Garam secukupnya


Caranya amik ikan kembung rebuskan tapis air nak dijadikan kuah. Isi ikan plak buang tulang dan kisarkan. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam ikut korang lah. Pastu dah siap.


Laksa U beli lah yang kecik sebab sedap kalu makan. Pastu tambah lah skit nenas, daun salad, bawang merah & cili padi. Kalu nak sedap lagi perah limau belacan... Huh... !Lapar balik perut I.. Nak makan lah.. Assalamualaikum... Selamat mencuba!

No comments: